appAcademy (FIN)

Musiikin tekeminen tabletilla ja älypuhelimella on jännittävää ja nykyaikaista pedagogista (musiikki)toimintaa teini-ikäisten ja nuorten aikuisten kanssa. Matalan kynnyksen usein ilmaiset musiikkisovellukset kohtaavat älypuhelimen tai tabletin eli musiikki-instrumentin, joka on läsnä aina ja kaikkialla nuorten elämässä.

Maa

Itävalta

Organisaatio

wienxtra-soundbase

Kohderyhmä

Nuoret ja nuoret aikuiset

Tavoitteet

  • Lapset ja nuoret oppivat mobiililaitteiden olevan matalan kynnyksen työkaluja musiikin tekemiseen.
  • Lapset ja nuoret tekevät musiikkia yhdessä ryhmänä mobiililaitteiden avulla.
  • Lapset ja nuoret oppivat perusasiat musiikin teoriasta (laulujen rakenne, tempo, rytmi jne.).
  • appAcademy kannustaa luovuuteen ja iloon musiikin kautta.

Kehittäminen

appAcademyn lähtökohta oli pedagogisen musiikkitoiminnan puute digitaalisilla laitteilla. wienXtra-soundbasen tiimi huomasi, että Wienissä oli hyvin vähän digitaalista musiikkikasvatustoimintaa, joten ohjelmia ja konsepteja etsittiin muista kaupungeista. Retki Berliiniin oli erittäin innostava, koska siellä on jo käynnissä paljon kiinnostavia projekteja ja toimintaa nuorille, muun muassa Forschungsstelle für Appmusik.

Ensimmäinen appAcademy-työpaja pidettiin vuonna 2016. Siitä lähtien on pidetty useita työpajoja ja laajennettu ja hiottu konseptia. Osa työpajoista on pidetty yhteistyössä muiden pedagogisten musiikkilaitosten kanssa. Videolla näkyvä työpaja järjestettiin yhdessä Jeunesse-yhdistyksen kanssa, joka tukee nuoria taiteilijoita ja nuoria musiikista kiinnostuneita yleisöjä monenlaisessa toiminnassa. Muuttuvan yhteistyön kautta päästään uusiin näkökulmiin. Tällä kertaa nuoret osallistuvat ensin WÖR-yhtyeen konsertiin ja sitten appAcademyn työpajaan, missä yhtyeen musiikista voi tehdä omia miksauksia.

Toiminta

appAcademy on saatavana työpajana tai Jam-Stationina.
Työpajassa nuoret saavat käsityksen digitaalisesta musiikin tekemisen maailmasta ja voivat sitten kokeilla itse, mistä pitävät eniten. Jam-Stationissa saa vain soittaa ja kokeilla ilman ehtoja tai epäröintiä. Työpaja kestää kahdesta kolmeen tuntia. Jam-Stationissa nuoret voivat päättää itse, kauanko haluavat olla paikalla.

iPadeja on saatavana appAcademylle, mutta nuoret voivat tietenkin käyttää myös omia laitteitaan. Musiikin yhdessä soittamista varten laitteissa täytyy olla Abletonin Link-protokolla. Sitä tukevat lähes kaikki musiikkisovellukset, ja sillä voi synkronoida saman WLAN-verkon laitteet. Protokollan ansiosta kaikilla laitteilla on sama tempo ja sama bpm-luku riippumatta siitä, mitä sovellusta käytetään. Jos laitteen bpm-luku muuttuu, se muuttuu koko ryhmässä.

Lisäksi appAcademy on ostanut useita erikoislaitteita, joilla musiikkia voi soittaa yhdessä miksauskonsolilla. JamHubit ovat kuulokemiksereitä, joilla pieni ryhmä voi tehdä musiikkia yhdessä niin, että kaikki voivat asettaa kuulokkeistaan, mitä haluavat kuulla.

appAcademyllä nuoret oppivat tuntemaan laitteet ja sovellukset mutta myös aloittavat musiikin tekemisen yhdessä, jolloin musiikki yhteistoimintana yhdistää yhdessä tekemisen, ilon ja luovuuden.

Resurssit

appAcademyn käyttöön tarvitaan peruslaitteet. iPadit ovat osoittautuneet käytännöllisiksi työkaluiksi musiikin tuottamisessa. Jokaisella osallistujalla olisi parasta olla oma laite, mutta niitä voidaan käyttää myös vuorotellen tai pareittain. Lisäksi erilaisten kuulokkeiden yhdistäminen samaan laitteeseen edellyttää useita kuulokkeita ja kuulokejakajia. Jam-Stationin konseptissa JamHubit ovat osoittautuneet hyödyllisiksi miksauskonsolilaitteiksi, mutta valitettavasti niitä ei enää valmisteta.

Laitteiden lisäksi tarvitaan käyttökelpoisia sovelluksia. Ajan kuluessa appAcademyn tiimi on saanut paljon kokemusta erilaisista musiikkisovelluksista. appAcademyn verkkosivustolla luetellaan hyvin sopivia sovelluksia.

Palaute

Nuoret pitävät työpajoista erittäin paljon, ja myönteistä palautetta antavat etenkin niiltä nuorilta, joilla on vain vähän musiikillista koulutusta. Monia yllättää, että oma arkipäiväinen laite voi olla musiikki-instrumentti. He löytävät luovan lähestymistavan, jota eivät olisi pitäneet mahdollisena ilman musiikillista koulutusta klassisista instrumenteista.

Hyödyt

appAcademy yleensä laajentaa nuorten näköaloja. He kokevat itsensä muusikoiksi, vaikka eivät tuntisi musiikin teoriaa tai soittaisi mitään instrumenttia. Ryhmänä toimimisen korostamisella on aina yhteisöä rakentava vaikutus, ja se edistää musiikillisen kehityksen yhteistyöpuolta.

Lisätietoa ja linkkejä

wienXtra-soundbase: https://www.wienxtra.at/soundbase/
appAcademy:  https://www.wienxtra.at/soundbase/infos-von-a-z/appacademy/
Jeunesse: https://www.jeunesse.at/home.html
Forschungsstelle für Appmusik: http://forschungsstelle.appmusik.de/
Jamhub (nicht mehr lieferbar): http://www.jamhub.com/
Ableton Link: https://www.ableton.com/de/link/