Fremtidens Monster Lab (DK)

Fremtidens Monster Lab er opdelt i faser af forskning og udveksling af ideer med andre og faser af eksperimenter og konstruktion. Dens kerneområder er fremtiden, miljøet og bæredygtigheden. Forskellige metoder bliver brugt til at give børnene en udforskende og legende tilgang.

Land

Tyskland

Organisation

Mediale pfade.org – foreningen for Medieundervisning e.V. som en del af EU-projektet DOIT Entrepreneurial skills for young social innovators in an open digital world.

Målgruppe

Unge mennesker fra 6 til 12 år.

Formål og Aktiviteter

Fremtidens Monster Lab er opdelt i faser af forskning og udveksling af ideer med andre og faser af eksperimenter og konstruktion. Dens kerneområder er fremtiden, miljøet og bæredygtigheden. Forskellige metoder bliver brugt til at give børnene en udforskende og legende tilgang.

Med hensyn til bæredygtighed reddes monsterkomponenterne fra gamle elektroniske enheder og genbruges fra brugte emballagematerialer. Udgangspunktet for diskussionen af ​​miljømæssige og fremtidige problemer er deltagernes levemiljø. Sammen udarbejder vi hvilke udviklinger og forandringer på vores planet, der bekymrer børnene. De fremtidige monstre, der er bygget i anden fase, er bærere af supermagter og fungerer som beholdere til børnenes beskeder. Det opnås ved hjælp af teknisk implementerede eller modellignende funktioner, som f.eks. garbage gripper vifter til ren luft eller filter enheder til mikroplastik i havet.

Med støtte fra underviserne genbruger deltagerne motorer, kontakter, lys og andre dele fra brugte elektroniske apparater og bruger dem som dele af monstre. Samtidig åbner den sorte boks „teknisk enhed“ op til børnene, og de kan få indsigt i, at de mest komplekse enheder kun er en kombination af en lang række ofte kendte individuelle dele.

Monstrene bliver bygget i grupper. Børnene gennemgår en designfase sammen og bliver enige om et fælles mål. I byggefasen bliver der brugt agile metoder, så børnene kan organisere dem selv. Medie-underviserne leverer den indholdsmæssige ramme og støtter børnene/holdene i at implementere deres idéer.

Udvikling

På opfordring af en Maker-workshop var det unge fra JUZ, der igangsatte købet af 3D-printere. Dette blev til ved hjælp af et støtteprogram fra den Bavariske Ungdomsring. En særlig karakteristik ved denne tilgang er, at den særligt fokuserer på de unges deltagelse og engagement.

De centrale principper er selvorganisering og at lære fra jævnaldrende. De unge støttes og følges af den lokale socialunderviser og den distriktsansvarlige mediekonsulent. Igennem dette kommer ideer frem på fælles møder, og målsætninger for de unge menneskers arbejde bliver løbende udviklet.

Ressourcer

Til Future Monster Lab har man brug for passende omgivelser, hvor det er muligt at skille gammelt udstyr ad i et workshop-område (som kan håndtere, at det sviner), og som kan klare at man arbejder i hold. 

Workshoppen bør have en række værktøj: Tænger, skruetrækkere i alle størrelser (også til meget små skruer – smartphone reperationssæt), sakse. Knive og hamre hvis nødvendigt.

Et sikkert arbejdssted er vigtigt til lodning og limning med limpistol samt til at demontere og opdele kabinetter. Det tilrådes at have arbejdshandsker i små størrelser. 

Materiale: 

Disse er specielt interessante:

  • Ødelagte bærbare, PC’ere
  • Brugte telefoner, mobiltelefoner, smartphones
  • Gamle printere
  • VHS maskiber / kasettebåndoptagere / tasteturer electrisk legetøj ødelagte soldrevede LED-lamper / lyskæder

Til at bygge vil du også skulle bruge 

  • Rengjort mademballage (kartoner, plastikflasker, youghurtembalage, kiksepakker …)
  • Tomme toiletpapirsruller, æggebakker, karton, …
  • Pakkemateriale til forsendelse (kasser, bobbleplast, skum, …)

Det er vigtigt også at have limpistoler, gaffatape, snor og, hvis nødvendigt, skruer, sikkerhedsnåle, strips mm.. 

Til konstruktion af enkle kredsløb til lysdioder eller motorer er krokodillenæb egnede, ideelt set dog en loddestation med passende teknisk ekspertise.

Fordele

Deltagerne bliver opmuntret til at opleve dem selv som kreative personligheder med deres egne idéer. De kan udvikle deres potentiale på forskellige områder – fra expertise på miljøområdet, problemer med affald, klimaforandringer, sociale evner som fx. teamwork og støtte til teknisk forståelse og at udtrykke sig kunstnerisk. 

Børnene får evner indenfor elektronik, brugen af værktøj og brugen af loddejern. Ved at åbne den sorte box med tekniske materialer får deltagerne indsigt i hvordan komplekse apparater fungerer. De lærer, at skrald ofte kan blive genbrugt og er en værdifuld ressource. 

I Future Monster Lab kan man opleve og forstå, at problemer fra det sociale miljø kan tackles og den opfindsomme proces kan producere løsninger. Ud over det viser vi børn: Du har en stemme.

Supplerende links til mere information

https://www.doit-europe.net/