Instawalk (FI)

Instawalk-kävely on maailmanlaajuisen Instagram-yhteisön perustama formaatti. Instawalk-kävelyillä valokuvauksesta tulee kollektiivinen ja jaettu toiminto: ryhmä ihmisiä tapaa tutkiakseen tiettyä paikkaa tai kävelyreittiä yhdessä. Pääsyy Instagram-kävelyiden järjestämiselle erityisesti nuorille oli se, että inspiroiva Instagram-yhteisö olisi nuorille helpommin lähestyttävä.

Maa

Itävalta

Organisaatio

wienXtra-medienzentrum, Instagramers Austria

Kohderyhmä

Yli 13-vuotiaat nuoret

Tavoitteet

Instawalk-kävely on maailmanlaajuisen Instagram-yhteisön perustama formaatti. Instawalk-kävelyillä valokuvauksesta tulee kollektiivinen ja jaettu toiminto: ryhmä ihmisiä tapaa tutkiakseen tiettyä paikkaa tai kävelyreittiä yhdessä.

Wienissä on aktiivinen Instagram-yhteisö, mutta tapahtumien ja toiminnan osallistujat ovat pääosin aikuisia. Pääsyy Instagram-kävelyiden järjestämiselle erityisesti nuorille oli se, että inspiroiva Instagram-yhteisö olisi nuorille helpommin lähestyttävä.

wienxtra-medienzentrum tarjoaa nuorille erilaisia mediatyöpajoja, joiden teemat ja kestot vaihtelevat. Instawalk on varsin uusi formaatti, joka on nyt ajankohtainen monella tapaa. Tällä hetkellä Instagram on kolmanneksi tärkein sosiaalisen median alusta nuorille Itävallassa, ja olemme tunnistaneet alustan positiivisen potentiaalin, kun sitä käytetään muilla kuin tutuilla tavoilla. Yhä useammat nuoret ovat kiinnostuneita valokuvauksesta, ja kun ajattelee, kuinka visuaalisen viestinnän tärkeys kasvaa yhteiskunnassamme kaiken aikaa, tämä on hyvin ymmärrettävää. Olemme myös huomanneet nuorten kasvaneen tarpeen tutustua muihin nuoriin, jotka ovat kiinnostuneita samanlaisista asioista. Lisäksi on tärkeää tarjota lyhyitä tapahtumia ja toimintaa, sillä monen mielestä ne ovat mukavampia kuin pitkät tapahtumat.

Toiminta

Instawalk-kävelyllä on oltava tietty teema. Olemme koettaneet esimerkiksi katutaideteemaa ja videolla nähtyä ”turistina omassa kotikaupungissa” -teemaa. Kun aihe on päätetty, voi alkaa suunnitella reittiä. Sillä on hyvä olla niin paljon mielenkiintoisia kohteita kuin vain mahdollista. Reittiä ei kannata suunnitella vain kartalla, vaan myös paikan päällä. Sopivan aloitus- ja lopetuskohdan valitsemisen lisäksi on hyödyllistä tietää, onko reitin varrella julkisia vessoja ja vesipisteitä. Lisäksi kannattaa päättää lyhyen tauon paikka. Pidä mielessä, että ryhmä liikkuu paljon hitaammin kuin yksi ihminen! Nuorten Instawalk-kävelykierrokset ovat kestäneet 3–4 tuntia. Voit kehittää kävelylle oman hashtagin ja pyytää osallistujia lisäämään sen kuviinsa.

Lyhyen alkuinfon jälkeen ryhmä on valmis lähtemään liikkeelle. Meidän kokemustemme mukaan käveleminen, ympäristön tutkiminen ja kuvaaminen rikkoo luonnostaan jään. Osallistujat alkavat nopeasti näyttää toisilleen kuviaan, ja rohkeampia kuvakulmia kokeilevat inspiroivat muita kokeilemaan. Kävelyillä ei tarvita pitkiä alustuksia. Nuorisotyöntekijä kulkee ryhmän mukana ja nappaa aiheita ilmasta sitä mukaa, kun niitä tulee esille. Jos esimerkiksi osallistujat ottavat kuvia toisistaan, on hyvä keskustella toiset huomioonottavasta kuvaamisesta ja kuvien käytöstä: kuvia muista saa julkaista vain, jos jokainen kuvassa oleva antaa siihen luvan.

Resurssit

Osallistujat tuovat Instawalk-kävelyille omat laitteensa (älypuhelimen tai kameran). Järjestäjä voi harkita, voisiko hän ottaa mukaan liikutettavan Wi-Fi-aseman kuvien jakamista varten. Tärkein resurssi on kuitenkin itse nuorisotyöntekijä, jonka on ehdottomasti oltava nuorten lailla kiinnostunut valokuvauksesta. Alueen hyvä tuntemus ja yhteys paikalliseen Instagram-yhteisöön ovat hyödyksi. Sopiva ryhmän koko on noin 10–15 nuorta ja kaksi aikuista.

Palaute

Instawalk-kävelyille yleensä osallistuu nuoria, jotka ovat jo aktiivisia Instagramissa. Palautteessa nuoret korostavat sitä, kuinka tärkeää on tutustua muihin samasta aiheesta kiinnostuneisiin, sillä valokuvaus on helposti yksinäinen harrastus. Instawalk-kävelyt sopivat myös tilanteeseen, jossa nuorten halutaan kiinnostuvan enemmän omasta elinympäristöstään. Oman kotikaupungin tuntemattomien nurkkien tutkiminen jalan saattaa olla varsin uusi kokemus monelle.