JUZ anvender tryk - i 3D! (DK)

Det handler om at dele den oplevelse, at man kan bruge digitalt værktøj til at realisere ens egne ideer. 3D-printning gør bogstavelig dette håndgribeligt.

Land

Tyskland

Organisation

JUckt´Z Rimpar – En forening, der arbejder med børn og unge som en del af Markt Rimpar e.V.
(forkortet KiJuRim).

Målgruppe

Børn og unge tilknyttet ungdomscentret.

Formål

Det handler om at dele den oplevelse, at man kan bruge digitalt værktøj til at realisere ens egne
ideer. 3D-printning gør bogstavelig dette håndgribeligt. Derudover er der nem adgang til disse
værktøjer siden, at teknologien altid er tilgængelig i centret, hvor jævnaldrende fungerer som
”eksperter”. Det er også et forsøg på at lægge noget af arbejdet i JUZ i hænderne på de unge. Det blev også undersøgt, hvordan 3D-printning påvirker andre arbejdsområder.

Udvikling

På opfordring af en Maker-workshop var det unge fra JUZ, der igangsatte købet af 3D-printere. Dette blev til ved hjælp af et støtteprogram fra den Bavariske Ungdomsring. En særlig karakteristik ved denne tilgang er, at den særligt fokuserer på de unges deltagelse og engagement.

De centrale principper er selvorganisering og at lære fra jævnaldrende. De unge støttes og følges af den lokale socialunderviser og den distriktsansvarlige mediekonsulent. Igennem dette kommer ideer frem på fælles møder, og målsætninger for de unge menneskers arbejde bliver løbende udviklet.

Aktiviteter

De unge har grundlagt en ”kernegruppe” ansvarlig for planlægning, køb, varetagelse og
vedligeholdelse af udstyret og har dannet egne regler for brug. Under planlægningsfasen tænkte de allerede langtsigtet og købte 2 printere:

– Én, der var helt samlet og klar til øjeblikket printning, og

– én, der skulle samles og skrues med det formål at lære teknologien at kende og optimere den i fremtiden.

Dette garanterer, at muligheden for at printe altid er til stede, og at der bliver en grund til at lære teknologien at kende og udvikle egenskaberne til at reparere og optimere den selv.
Kernegruppens opgave efter varetagelsen er at gøre andre unge mennesker bekendte med printer-teknologien, softwareprogrammer, hjemmesider med 3D-kunstværker og regler og regulationer, som skal overholdes. Dette betyder, at de unge kan kontakte medlemmer af kernegruppen på ethvert tidspunkt, hvis de vil printe noget og har brug for hjælp. Holdet styres af et medlem af JUZ.

Ressourcer

Ungdomscentret sørgede for pladsen til 3D-printning og fik elektronik- og bordkonstruktionen lavet i overenstemmelse med de unges planer. De unge hjalp med renovationsarbejdet. En
bordkonstruktion blev valgt, der kun er fastgjort til væggen, og ikke gulvet, for at sikre uforstyrret printning.

Midlerne kom fra medieprogrammet tilhørende den Bavariske Ungdomsring (Bayerischer Jugendring) og Rimpar Kommune (Marktgemeinde Rimpar). Staben blev dannet ud fra de ældre voksnes rækker.

Feedback og Evaluering

De unge ser projektet som et godt tilbud til at være i stand til at bruge teknologien til hver en tid. Det, at printerne administreres af dem selv, er også velmodtaget og styrker deres selvtillid. De ”digitale nørder” i JUZ har pludselig en vigtig funktion og er aktiv i kerneholdet. På denne måde bliver digitale evner synliggjort og sat pris på.

Ideen blev udvalgt af den Bavariske Ungdomsrings udvalgskomite som en innovativ tilgang til
ungdomsarbejde.

Fordele

Printerne sætter gang i unge menneskers kreative processer. Digital teknologi er en naturlig og synlig del af ungdomscentret, som der kan eksperimenteres kreativt med.

De første spontane ideer fra det generelle arbejde (”vi skal gøre stedet pænere”) kunne også bliver implementeret ved hjælp af 3D-printeren (som vist i filmen bliver holdere til gaming-controllere printet således, at gaming-udstyret kan gemmes væk).

Supplerende links til mere information

https://juze-markt-rimpar.de/2019/03/26/juz-macht-druck-in-3d-2/

#maker-stem #media-literacy