Mockumentary filmprojekt (DK)

I ungdomscenteret JUST Wienerbergs nabolag er der et lokalt rekreativt område kaldet Wienerberg. Overalt i dette område er der rygter og myter, som nogen vil finde skræmmende; voldelige forbrydelser, farlige dyr. For nogle unge og deres forældre er Wienerberg derfor et no-go-område, ifølge en analyse foretaget af ungdomscentret. Hvad ligger bag disse rygter og myter? Er historierne sande? Fake news? JUST-holdets reaktion på den frygt-prægede situation var at få ideen til en “Mockumentary”-film.

Land:

Østrig

Organisation:

JUST Wienerberg, ungdomscentre (Foreningen af ungdomscentre i Wien)

Målgruppe:

Unge i alderen 9 – 19 år som kommer på ungdomscentret og var interesseret i filmprojektet.

Udvikling og mål:

I ungdomscenteret JUST Wienerbergs nabolag er der et lokalt rekreativt område kaldet Wienerberg. Overalt i dette område er der rygter og myter, som nogen vil finde skræmmende; voldelige forbrydelser, farlige dyr. For nogle unge og deres forældre er Wienerberg derfor et no-go-område, ifølge en analyse foretaget af ungdomscentret.

Hvad ligger bag disse rygter og myter? Er historierne sande? Fake news? JUST-holdets reaktion på den frygt-prægede situation var at få ideen til en “Mockumentary”-film. “Mockumentary” (ordet er sammensat af “movie” og “documentary”) giver mulighed for at lege med grænsen mellem virkelighed og fiktion. En mulighed for at undersøge de eksisterende rygter og myters oprindelse og udforske dem. Filmprojektet skabte en mulighed for at lære området at kende sammen med de unge, og komme til bunds i historierne.

Aktivitet:

Ungdomscentret begyndte mockumentary filmprojektet med en fleksibel ramme angående tid og ressourcer, og projektet endte med at vare et halvt år. Helt i tråd med det åbne ungdomsarbejds ånd, så var alle interesserede unge velkomne til at deltage. Det var vigtigt at de unge under hele produktionen kunne deltage på en måde som modsvarede deres egne ressourcer; nogen kunne kun bidrage et par timer, andre tabte interessen, og andre begyndte at deltage fordi de så at der blev arbejdet på filmen i ungdomscentret. I starten var der holdmøder, hvor man undersøgte emnet grundigt, og derefter begyndte mange arbejdsopgaver sideløbende; gåture i Wienerberg med kamera, interviews med forbipasserende, sangskrivning til filmen, optagelse, optagelse af fortællerstemme, redigering, osv.

Feedback:

De unge havde det sjovt med at afprøve nye ting, bruge kameraet og lave musik. De havde forståelse for at det at lave en film kræver både samarbejde, energi og udholdenhed: Fra det første holdmøde til premieren, hvor den færdige film “The Wienerberg Files” blev vist, og deltagerne fejret, gik der et halvt år.

Fordele:

Medieprojektet motiverede unge til at stifte bekendtskab med de forskellige aspekter som er forbundet med filmproduktion. Arbejdet med mockumentaren har også givet de unge nogle kompetencer på det personlige plan: Man får eksempelvis gjort op med sin generthed mht at tale med fremmede, når man skal interviewe folk – En mikrofon i hånden er en god undskyldning for at komme i kontakt med mennesker.

Supplerende links:

http://jugendzentren.at/standorte/justwienerberg/