Netstof.dk (FIN)

Netstof.dk on nuorille suunnattu kysymys- ja vastausalusta, josta he voivat saada vertaistukea tai asiantuntijaneuvoja päihteisiin liittyen.

Maa

Tanska

Organisaatio

Netstof on kansallinen kunnallisesti toimiva projekti. Verkkosivuston ovat kehittäneet ja sitä operoivat Center of Digital Youth Care ja Rusmiddelcenter Slagelse Kommune.

Kohderyhmä

15–24-vuotiaat nuoret, jotka etsivät tietoa alkoholista, marihuanasta ja muista huumeista.

Tavoitteet

Netstof tarjoaa turvallista ja luotettavaa neuvontaa nuorille, jotka tarvitsevat apua ongelmiin alkoholin, marihuanan ja muiden psykedeelisten päihteiden suhteen. Netstof.dk on julkinen tanskalainen nuorille suunnattu verkkosivusto, joka tarjoaa ilmaista, rakentavaa ja täysin anonyymiä neuvontaa digitaalisten postilaatikkojen kautta. Siellä voi keskustella ongelmista foorumeilla muiden nuorten kanssa tai etsiä tietoa alkoholista, marihuanasta tai muista päihteistä verkkosivuston tietopankista.

Netstof.dk toimii lisäpalveluna tanskalaisten kunnallisten toimipisteiden fyysisille palveluille, jotta henkilökohtaista tapaamista haluavat ja tarvitsevat nuoret löytävät verkkosivustolta sopivan neuvojan tapaamiseen.

Kehittäminen

Netstof on ollut toiminnassa kunnallisena nuorille suunnattuna verkkopalveluna vuodesta 2010. Se saa rahallista tukea mukana olevilta kunnilta ja jatkuvaa rahoitusta muun muassa Tanskan sosiaalipalvelujen lautakunnalta ja Tanskan terveysvirastolta. Nykyään toimintaa järjestävät mukana olevat kunnat, jotka palkkaavat projektipäällikön vastaamaan palvelun ylläpitämisestä.

Toiminta

Netstof tarjoaa neuvontaa alkoholista ja huumeista sekä aikuisille että nuorille. Verkkosivustolle on periaatteessa kaksi käyttötapaa. Siellä voi ensinnäkin pyytää neuvontaa sähköpostitoiminnolla, jolla voi valita vastaamaan lääkärin, psykologin, päihdeasiantuntijan tai läheisten päihteidenkäytön aiheuttamiin ongelmiin erikoistuneen asiantuntijan. Toinen vaihtoehto on keskustella foorumeilla ja kysyä muilta nuorilta neuvoja alkoholista, marihuanasta tai muista päihteistä. Foorumilla pohdiskelu voi tuntua luontevammalta kuin terveysalan ammattilaiselta saadut neuvot. Lisäksi verkkosivustolla voi etsiä näiden asioiden kanssa työskentelevien sekä lähellä olevien fyysisten palveluiden osoitteita, puhelinnumeroita ja sähköpostiosoitteita.

Resurssit

Yllä lueteltuun toimintaan tarvitaan sähköposti ja foorumitoiminto, jotta nuoret voivat ottaa yhteyttä neuvojiin ja muihin nuoriin verkossa. Sen lisäksi tarvitaan lääkäri, psykologi ja vapaaehtoisia päihdeasiantuntijoita, joilla on koulutus verkkoneuvonnan antamiseen. Rahoitus tulee Netstof-verkostoon kuuluvilta 32 kunnalta. Lisäksi palvelu riippuu pedagogisesta työvoimasta, joka pystyy varmistamaan pysyvän, laadukkaan ja ammattimaisen neuvonnan.

Palaute

Netstofissa käy ja siellä osallistuu suhteellisen suuri määrä nuoria. Tähän mennessä postilaatikkoon on lähetetty yli 1000 kysymystä, ja jokaista julkaistua kysymystä on katsottu 420 kertaa. Lisäksi siellä on aloitettu yli 200 keskustelua, joita kutakin on katsottu keskimäärin 1500 kertaa. Ensimmäistä kertaa käsittelevässä ketjussa on käyty 10 000 kertaa. Yhteensä Netstofissa on pelkästään vuonna 2018 käynyt 240 000 ihmistä.

Arviointi

Vuonna 2014 toteutettiin Netstofin arviointi apurahalla palvelua tukeneelta Tanskan sosiaaliministeriöltä. Laajempaa verkkosivuston arviointia odotetaan vuodeksi 2020.

Hyödyt

Kuten muillakin Centre of Digital Youth Caren ylläpitämillä neuvontasivustoilla, nuorille on osoittautunut erittäin hyödylliseksi voida kirjoittaa nimettömänä. Tosielämässä usein tapahtuvan leimautumisen välttämiseksi se antaa nuorelle myös enemmän turvallisuudentunnetta. Tämä koskee etenkin nuoria, jotka ovat esimerkiksi niin yksinäisiä, että saattavat tuntea häpeää alkoholi- ja huumeongelmistaan kertomisesta ja avun hakemisesta tosielämässä. Heillä on yleensä turvallisempi olo kysyä ja saada vastauksia verkossa ennen avun hakemista tosielämässä.

Linkkejä

www.netstof.dk (Netstofin verkkosivusto)