Suomi
YAD Street Team (Youth Against Drugs RY)
YAD Street Teamin tavoitteena on vaikuttaa päihdeasenteisiin ruohonjuuritasolla, sekä tuoda esille YAD:n edustamia arvoja ja asenteita. Samalla tukien nuorten kansalaistoimintaa sekä tarjota mielekästä vapaaehtoistyötä.
YAD Youth Against Drugs ry on sitoutumaton valtakunnallinen nuorten vapaaehtoistoimintaan perustuva järjestö, jonka tavoitteena on ehkäistä huumausaineiden käyttöä sekä vähentää niistä ja muista päihteistä aiheutuvia haittoja.
Street Team toimii vastauksena järjestökentällä ja vapaaehtoistyössä tapahtuneisiin muutoksiin. Nuoret eivät ole enää kiinnostuneita sitoutumaan ´perinteiseen´ omistautumista vaativaan järjestötyöhön, vaan etsivät joustavampia tapoja tehdä vapaaehtoistyötä omien arvojensa mukaisesti. Näihin haasteisiin vastaamaan sekä bändien Street Team toiminnasta kasattu ensimmäinen Street Team -pilottihanke käynnistyi vuonna 2006, jonka jälkeen YAD on toteuttanut Street Team ja Street Team 2 -hankkeet. Street Team 2 -hanke jatkui vuoden 2015 syksyyn saakka, jonka jälkeen toiminta sulautettiin osaksi YAD:n perustyötä.
Nuori kirjautuu käyttäjäksi Street Teamin sivuille omalla nimimerkillään ja valitsee tehtäväpankista itseään kiinnostavan tehtävän, sekä pyytää tarvitsemansa materiaalit. Tehtyään valitsemansa tehtävän hän raportoi sen suoritetuksi Street Teamin sivujen kautta. Ylläpito antaa palautteen ja pisteyttää suoritetun tehtävän. Pisteiden kertymisen myötä vapaaehtoiset pystyvät ostamaan pisteillään erilaisia Street Teamin tuotteita, esim. huppareita, pinssejä, tai tennareita. Sanomaa levitetään pääosin erilaisten materiaalien kuten tarrojen, julisteiden ja flyereiden avulla sekä internetin välityksellä ja sosiaalisessa mediassa. Tehtäviä on erilaisia ja eritasoisia materiaalin levittämisestä vanhempien kanssa käytäviin keskusteluihin huumausaineista. Toimintaa pyritään kehittämään nuorten omista lähtökohdista käsin ja nuorilla on mahdollisuus kertoa ideoitaan, ajatuksiaan ja toiveitaan toiminnasta. Street Teamia olennaisesti määrittävä tekijä on toiminnan vapaus. Tämä tarkoittaa mahdollisuutta osallistua juuri niin kauan kuin haluaa, haluamallaan tavalla ja panoksella. Street Teamin työntekijän saa kiinni halutessaan sähköpostilla, puhelimella, Instagramista, Snapchatistä tai Discordista.
Minimissään ajatuksen, aatteen tai idean mitä levittää. Organisoijan, toimivan internetin sekä postiyhteyden. Toimintaa on mahdollista tehdä sekä että hyvinkin vaatimattomasti tai todella isoilla panoksilla.
Pääpiirteittäin hyvää. Toimintaan mukaan pääsemisen helppoudesta ja tietystä ”pelimäisyydestä” on erityisesti tykätty. Materiaaleista on pidetty niiden ulkoasun ja kekseliäisyyden vuoksi. Hyvin usein nuorten suusta kuulee myös lausahduksen: ”ai onks ne ilmasia?”
Toiminnasta kootaan sosiaalista tilinpitoa jossa toimintaa seurataan ja arvioidaan vuositasolla. Ensimmäisestä Street Team -hankkeestä on tehty arviointitutkimus, josta on julkaistu myös kirja: YAD Street Team – Huumekriittistä kevytaktivismia nuorille.
Uusia nuoria vapaaehtoisia, näkyvyyttä, jalansijaa digitaaliseen nuorisotyöhön. Rutkasti uusia toimintamalleja ja mahdollisuuksia. Osa Street Teamin vapaaehtoisista päätyy myöhemmin myös muuhun järjestön toimintaan mukaan.