Itävalta
Työpaja spacelab_kreativ, Wienin nuorisotalot ry
Nuoret ja nuoret aikuiset
spacelab_kreativ tukee nuoria ja nuoria aikuisia siirtymävaiheessa; auttaa saamaan jalansijan työmarkkinoilla tai löytämään sopivan opiskelupaikan. Virtuaalitodellisuus kehittyy vauhdilla ja tulee tulevaisuudessa olemaan tärkeä osatekijä ainakin pelaamisen, viihteen, journalismin ja koulutuksen alueilla. Siksi on tärkeää, että nuoret pääsevät tutustumaan tähän mediaan. Mediakasvatuksen välineinä VR-laitteet mahdollistavat virtuaalitodellisuuden sovellutuksien ja niiden mahdollisuuksien tutkimisen yhteisöllisesti ja vastuullisesti.
spacelabin VR-pelit ja -laitteet ovat nuorten käyttössä sekä avoimessa nuorisotilassa että erilaissa tilaisuuksiassa (video on kuvattu puistojuhlassa). Virtuaalitodellisuuden kokeileminen on osoittautunut hyväksi keinoksi tutustua nuoriin paremmin.
On tärkeää luoda turvallinen tilanne virtuaalitodellisuuden kokeilemiselle: nuorisotyöntekijä katsoo, ettei pelaaja voi kompastua mihinkään, ja pitää muutenkin huolta heidän hyvinvoinnistaan (virtuaalipeleissä voi tulla „merisairaaksi“). Sovitaan nuorten kanssa pelisäännöistä: pelaajaa, joka on aika turvaton lasiensa takata, ei saa säikäyttää koskettamalla, eikä myöskään filmata tai valokuvata.
Myös pelit ja sovellutukset kannattaa valita huolellisesti: virtuaalitodellisuuteen uppoutuu vieläkin syvemmälle kuin „tavallisiin“ videopeleihin.
Ryhmätilanteessa on tärkeää, että ne jotka eivät juuri itse pelaa, voivat seurata tapahtumia näytöltä tai valkokankaalta. Jos ryhmä on suuri, kannattaa pitää listaa pelivuoroista, ettei niistä tule riitaa. Kuvallinen katalogi, josta nuoret voivat valita, mitä sovellutusta he haluavat kokeilla, kun ovat vuorossa, lyhentää odotusaikaa.
Ennen VR-laitteiden hankintaa kannattaa miettiä huolellisesti, miten ja missä niitä aiotaan käyttää – liikkuvassa nuorisotyössä, kiinteässä tilassa, vai molemmissa. Videon ulkoilma-tilanteessa käytössä on Playstation 4, virtuaalilasit ja controller, TV-näyttö ja pienet kaiuttimet. Lisäksi teltta, jonka sivuseiniä voi avata ja sulkea tarpeen mukaan. Vaihtoehtoisti VR-setin voi kasata tietokoneen ympärille, tai valita mobiilit VR-laitteet. Monista kaupungeista löytyy VR-kahviloita, joissa erilaisia laitteita voi käydä kokeilemassa nuorten kanssa, ennenkuin tekee lopullisen ostopäätöksen.
Nuoret suhtautuvat virtuaalitodellisuuteen uteliaasti – heitä kiinnostaa päästä tutustumaan erilaisiin sovellutuksiin.
Monessa VR-pelissä, esimerkiksi liikunnallisessa „Beat Saber“issa, pärjäävät hyvin sellaisetkin nuoret, joilla muuten on vähän kokemusta digitaalista peleistä. Myös tytöt tavoittaa VR-peleillä parimmin kuin „tavallisilla“ videopeleillä.
VR tarjoaa monenlaisia mahdollisuuksia avata erilaisia teemoja, esimerkiksi koska sen kautta pystyy menemään tilanteisiin, joihin fyysisessä todellisuudessa ei ole mahdollista (vaarattomasti) mennä (syvän meren sukellus) tai katselemaan maailmaa toisen ihmisen perspektiivistä, esimerkiksi liikuntarajoitteisen vanhuksen.